reus.cat
facebook
mas pintat

El son dels nadons


Envia   |   Imprimeix   |   Twitter   |   Facebook

08/02/2021
Trini Sanchez psicòloga de la SOAF

  Mama, el Biel només s’adorm si el tinc agafat en braços… em te morta.

  • En braços? Què dius? El deixes al seu bressol que ell s’adormirà sol.

  • No, no s’adorm sol. Comença a plorar i haig d’agafar-lo.

  • I ara! Tu deixa’l plorar, que no li passa res.

  • Em fa molta pena...

  • Que va, que va! No li passa res si plora una mica. Totes ho hem fet això.

  • Ai… em sap greu….

  • No pots ser tan tova… farà de tu el que vulgui… aquest nen et manipula…

  • No sé… puc provar…


Us sona aquest tipus de conversa? Us és familiar? I es que la son dels més petits preocupa, i molt, als pares.

Totes hem sentit alguna amiga dir “doncs el meu nadó dorm tota la nit de seguit des de que te 5 mesos...” i tu penses en la sort que ha tingut perquè a tu el teu et desperta una mitja de 6-7 vegades per nit.

I no, el conte de l’àvia de : “quin bebè més dolent que no dorm sol, no és cert. La son dels infants és un procés maduratiu, i com a tal, cada nadó tindrà un ritme diferent. No podem crear-nos unes expectatives de quan dormirà tota la nit, perquè, realment, no ho sabem.

El que si que està al nostre abast i podem oferir als nostres fills és que sigui un procés ple d’amor i respecte. Si plora perquè es desperta hem d’atendre’l, ja que, aquesta atenció que l’estem donant és molt important pel desenvolupament de la seva confiança i la seva seguretat emocional.

Si el nadó creix en un entorn sensible que li dona resposta a les seves necessitats arribarà a ser un adult amb bona autoestima i amb confiança pròpia, per contra, si no li donem resposta a les seves necessitats, esdevindrà un adult ple d’inseguretats i pors.

Així que, si us plau, un nadó no aprèn a dormir (com durant tant anys ens han fet creure amb el mètode Estivill), un nadó segueix un procés evolutiu, i com a tal, s’han de respectar els seus ritmes.

La creença de: “no el tinguis tant en braços que s’acostuma, analitzem-la, si us plau, a què s’ha d’acostumar exactament?, a rebre atenció? o més aviat, s’haurà de desacostumar d’estar durant 24 hores en un entorn càlid i segur com era el ventre matern? .

No tinguis por d’agafar-lo, d’acaronar-li, d’omplir-lo de petons, per a ell/a ho ets tot, i et necessita al seu costat.

Actualment et trobes en una situació desbordant perquè el teu nadó es desperta molt? Ja no saps que fer per no haver d’aixecar-te 8 vegades per anar a la seva habitació?.

Des del Servei d’Orientació i Assessorament Familiar, podeu demanar una consulta totalment gratuïta pel servei de suport terapèutic, on se us resoldran aquests i altres dubtes que pugueu tenir sobre desenvolupament dels vostres nadons.

Psicòloga i dietista formen part del servei gratuït i d'atenció individual actualment en format virtual. Per concertar visita cal que envieu un mail a maspintat@reus.cat amb el motiu de la consulta i us respondrem per concerta la sessió.